Voor deze aanpassing is nodig dat u Wooncompagnie om goedkeuring vraagt voordat u gaat beginnen.  

U mag ook uw aanvraag per post sturen naar: Wooncompagnie, Postbus 160, 1620 AD Hoorn. Zorgt u ervoor dat uw aanvraag voorzien is van een eventuele bouwtekening of plattegrond en een beschrijving van de (bouw)materialen die u gaat gebruiken? Alleen zo kunnen we uw aanvraag in behandeling nemen.
Uw vraag zal worden beoordeeld door onze Technisch Adviseurs. Na akkoord door Wooncompagnie is het van belang dat u onderstaande kwaliteitseisen opvolgt.

Wooncompagnie behoudt het recht om het verwijderen van wanden niet toe te laten, ook al voldoet u aan de gestelde eisen. Veelal heeft dit te maken met de verhuurbaarheid van de woning (aantal kamers en de oppervlakte van de kamers).

Wijzigen indeling keuken/woonkamer/bijkeuken/berging/slaapkamer
- Als een wand een dragende functie heeft, moet een bouwvergunning bij de gemeente worden aangevraagd voor het verwijderen;
- Het verwijderen van een wand met een dragende functie dient te worden uitgevoerd door een erkende aannemer;
- Als een open keuken wordt gecreëerd, moet mechanische ventilatie of een wasemkap worden geïnstalleerd;
- Leidingen voor gas, elektra, water of andere installaties moeten door erkende bedrijven worden aangebracht;
- Als de berging komt te vervallen omdat deze bij de woonruimte wordt betrokken, dan moet er een nieuwe duurzame berging met gelijk aantal vierkante meters worden geplaatst. Let erop dat de bij de woning betrokken ruimte ook wordt geïsoleerd en verwarmd;
- Indien u een radiator verwijderd, dient u ervoor te zorgen dat deze gecompenseerd of herplaatst wordt met dezelfde capaciteit in dezelfde ruimte op een logische plaats.

Onderhoud
De wand en het plafond moeten netjes worden afgewerkt, passend bij de overige afwerking.

Verwijderen schoorsteenmantel en rookkanaal woonkamer
De verwijdering van de schoorsteenmantel en het rookkanaal is een aanpassing van de constructie en hier voor is een bouwvergunning van de gemeente nodig. Het is belangrijk dat de verwijdering op een constructief verantwoorde wijze wordt uitgevoerd.

De wand en het plafond moeten netjes worden afgewerkt, passend bij de overige afwerking.

Verwijderen inbouwkasten
Inbouwkasten mogen verwijderd worden zonder dat vervangende kastruimte wordt gecreëerd.

De wand en het plafond moeten netjes worden afgewerkt, passend bij de overige afwerking.

Het maken van een (slaap)kamer op zolder
- Indien de cv-ketel in dezelfde ruimte als het slaapvertrek staat, dient deze te worden omtimmerd met brandwerend materiaal. De omtimmering dient (inclusief de deur) 30 minuten brandvertragend te zijn.
- De cv ketel moet rondom voldoende vrij blijven voor onderhoud aan de ketel.
- Het vertrek dient voldoende lichttoetreding en ventilatie te hebben.
- Het vertrek moet door middel van een vaste trap bereikbaar zijn. Indien de woning is voorzien van een vlizotrap, dient deze te worden vervangen door een vaste trap, zie ook Kwaliteitseisen woninginrichting.

Heeft u een vraag?