Wilt u snel een woning vinden die beter aansluit bij uw woonwensen? Dan kan woningruil voor u de oplossing zijn. Of u nu op zoek bent naar een eengezinswoning, appartement of seniorenwoning, in de buurt of aan de andere kant van het land. Kort gezegd: bij woningruil ruilen twee of meerdere huishoudens van woning. Hoe gaat woningruil in zijn werk, wat zijn de voordelen en waar moet u rekening mee houden? U leest het hieronder.

Waar begin ik?
Woningruil begint op www.ruilmijnwoning.nl. Wooncompagnie is één van de initiatiefnemers van deze website. Via uw Woonmatch-pagina kunt u doorklikken naar ‘ruilmijnwoning’ waar u meer informatie krijgt over woningruil. Op www.ruilmijnwoning.nl vindt u een overzicht van woningen die huurders te ruil aanbieden. Het is een soort etalage waarin woningen worden geadverteerd. Leuk en interessant om door te kijken voordat u het avontuur aangaat.

Een persoonlijk account aanmaken
Wordt u steeds enthousiaster en ziet u misschien al één of meer woningen die u aanspreken? Dan kan uw zoektocht naar uw ideale woning beginnen. U doet dat door een persoonlijk account aan te maken, want zonder account kunt u geen woning aanbieden en niet reageren op beschikbare woningen. Een account aanmaken is gratis en simpel.

Hoe bied ik mijn woning te ruil aan?
Als u een account heeft aangemaakt, kunt u inloggen en uw woning te ruil aanbieden. Dat doet u door iets over uw woning te vertellen en foto’s te plaatsen. U maakt een aantal foto’s van uw woning en deze kunt u uploaden via uw account. Uiteraard maakt u meerdere foto’s van de woning inclusief de tuin of het balkon. Want hoe meer uw advertentie andere huurders aanspreekt, hoe groter de kans is dat u reacties ontvangt. Op ruilmijnwoning.nl staan ook handige tips voor het maken van aansprekende foto’s.

Hoe vervolg ik mijn zoektocht?
Als u bent ingelogd kunt u de volledige advertenties van andere ruilkandidaten op uw gemak bekijken. Het bijzondere is dat het systeem, vanwege uw zoekprofiel, ‘weet’ waarnaar u op zoek bent. U ziet dus meteen in hoeverre een woning voldoet aan uw woonwensen.

In welk gebied kan ik ruilen?
Via ruilmijnwoning.nl kunt u van woning ruilen met een huurder in uw eigen woonplaats, regio of in andere delen van het land. Het is maar wat uw voorkeur heeft.

Wat doe ik als een woning me aanspreekt?
Als een woning u aanspreekt, kunt u deze ‘liken’. De aanbieder van de woning ziet dat en zal uw woning gaan bekijken. Geeft de andere huurder uw woning ook een like? Dan kunt u een afspraak maken om elkaars woning te bezichtigen. Dan krijgt u beiden een nog betere indruk van de woning en woonomgeving.
Aanvraagformulier woningruil

We hebben een match! Hoe verder?
Bent u beiden nog steeds enthousiast? Dan is er een match en kan de aanvraag tot woningruil worden voorbereid. De betrokken woningcorporaties beoordelen de aanvraag. Voldoen beide partijen aan de voorwaarden van de verhuurder, dan kan de woningruil in gang worden gezet. Als u bij Wooncompagnie huurt en u wilt ruilen met een andere huurder van Wooncompagnie dan bestaat de mogelijkheid om af te wijken van de bestaande inkomenseisen. Wij beoordelen dit per situatie.

Behoud van inschrijfduur
Een groot voordeel van woningruil is dat de opgebouwde inschrijfduur behouden blijft. Woningruil is dan misschien een tussenstap naar je droomwoning. Helemaal geen gek idee!

Meer informatie
Wilt u meer weten over ruilmijnwoning.nl klik hier. U kunt ook contact met ons opnemen via info@ruilmijnwoning.nl of 088 - 17 18 190.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voorwaarden bij woningruil?

Naast de genoemde ‘passendheidsnormen’ gelden enkele andere voorwaarden:
  • Er zijn gemeenten die eerst een woonruimtevergunning verstrekken voordat er mag worden geruild.
  • Na toestemming voor woningruil moeten alle ruilkandidaten de woning daadwerkelijk in gebruik nemen als woonruimte.
  • U dient minimaal één jaar woonachtig te zijn op uw huidige adres.
  • Binnen één jaar na de woningruil mag u de huur niet opzeggen. 
  • Er is geen huurachterstand.
  • Alle plichten uit de huurovereenkomst worden correct uitgevoerd.
  • De woning wordt geaccepteerd zoals hij op dat moment is. Wooncompagnie verricht wel ná de sleuteloverdracht een controle van de woning en zal kleine onderhoudsgebreken dan direct verhelpen.
  • De woning mag geen 'bijzondere' woning zijn (dus bijvoorbeeld geen aangepaste woningen met specifieke woonvoorzieningen).
  • Woningruil is alleen mogelijk als de nieuwe woning ook daadwerkelijk een huurwoning blijft. Sommige woningen worden verkocht, gesloopt of gerenoveerd.
  • De gezinssamenstelling moet in overeenstemming zijn met de grootte van de woning:
    - 6 kamerwoning > 5 slaapkamers (inclusief 'veilige' zolder met vaste trap). Minimaal 3 kinderen (geen leeftijdsgrens).
    - 5 kamerwoning > 4 slaapkamers, minimaal 3 personen. U dient wel minimaal 2 jaar ingeschreven te staan op hetzelfde adres.
    - 4 kamerwoning > 3 slaapkamers, minimaal 2 personen. U dient wel minimaal 2 jaar ingeschreven te staan op hetzelfde adres.
    - 3 of 2 kamerwoning > 2 slaapkamers, geen minimum voor gezinsomvang.
  • De ruilkandidaat moet voldoen aan de geldende inkomenseisen. Klik hier voor de actuele inkomenseisen.

Wat wordt er bedoeld met passendheidsnormen?

Om in aanmerking te komen voor bepaalde woningen moet u voldoen aan een bepaald inkomen, een bepaald aantal personen of een bepaalde leeftijd. Dit verschilt per woning en woonplaats.

Voor alle woningen geldt een inkomensgrens. Het kan ook zijn dat vanwege de grootte van de woning een eis wordt gesteld aan het minimaal aantal personen. En er zijn woningen die bedoeld zijn voor een bepaalde leeftijdscategorie, bijv. 55+.

Wat gebeurt er met mijn huurovereenkomst na woningruil?

Als u ruilt met een andere huurder van Wooncompagnie krijgt u een nieuwe huurovereenkomst. Wooncompagnie ziet een woningruil als een gewone verhuizing. De huur wordt bij een verhuizing aangepast aan de dan geldende streefhuur. Een huurovereenkomst gaat na woningruil altijd in op de eerste van de maand.

Heb ik toestemming nodig voor woningruil?

Ja, u heeft toestemming nodig. Wooncompagnie overweegt onderstaande zaken voordat er wel of geen toestemming voor woningruil wordt gegeven:

  • Woningruil moet voldoen aan de passendheidsnormen. Een jongere mag bijvoorbeeld niet naar een seniorenwoning verhuizen. De passendheidsnormen zijn afhankelijk van het woonruimteverdeelsysteem waar de woningen onder vallen.
  • Het (gezamenlijk)belastbaar inkomen van de ruilkandidaat wordt getoetst aan de huidige regelgeving. Wij toetsen dit aan de hand van uw meest recente definitieve belastingaanslag(en).
  • Als twee huurders van Wooncompagnie willen ruilen, bestaat de mogelijkheid om af te wijken van de bestaande inkomenseisen. Het team Verhuizen moet dit beoordelen en akkoord bevinden.
  • De huidige huurder en de ruilpartner mogen geen huurachterstand hebben.
  • Een ruilpartner waarvan bekend is dat die overlast veroorzaakt, wordt niet snel als nieuwe huurder geaccepteerd.
  • Voor de beoordeling van de voorgaande twee punten vragen wij van de ruilpartner een verhuurdersverklaring van de huidige verhuurder.
  • Wij controleren of de ruilpartner(s) staan ingeschreven op de betreffende adressen. Dit doen wij aan de hand van een historisch uittreksel uit de Basisregistratie personen van de gemeente.
  • Ook controleren wij of u de rechtmatige eigenaar, gebruiker en/of huurder bent van de woning.
  • Voordat Wooncompagnie toestemming verleent vindt er een vooropname plaats in de woning. Beide kandidaten zijn hierbij aanwezig. Pas als alle partijen akkoord zijn over het achterlaten van de woning en er afspraken zijn gemaakt over de eventuele overname en staat van de woning, kan er akkoord gegeven worden door Wooncompagnie.

Ik heb woningruil aangevraagd. Wat nu?

De ruilpartner dient de volgende stukken op te sturen naar Wooncompagnie:
          • Indien van toepassing een verhuurderverklaring ingevuld door de huidige verhuurder
          • Een inkomensverklaring of definitieve belastingaanslag
          • Legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart)
          • Historisch uitreksel bevolkingsregister
          • Laatste drie inkomensspecificaties

Bij vragen of het niet compleet aanleveren van de gegevens, neemt Wooncompagnie contact op met de kandidaat.

Als wij uit de aanvraag al kunnen zien dat de woningruil niet mogelijk is (bijvoorbeeld omdat het inkomen van de ruilpartner niet voldoet aan de EU norm), dan ontvangt u van ons binnen twee weken een schriftelijke afwijzing.

Wordt de huurprijs aangepast bij woningruil?

Ja, de huur van de woning kan worden aangepast aan het huidige prijspeil. 

Controleert Wooncompagnie de staat van een woning bij woningruil?

Ja. De woning dient in goede staat te zijn om in aanmerking te komen voor woningruil. De ruilkandidaat accepteert de woning in de huidige staat. Dit betekent dat Wooncompagnie geen extra onderhoudswerkzaamheden zal uitvoeren.

Staat uw antwoord hier niet tussen?