Ik ben huurder

Puntentelling

De prijs- en kwaliteitsverhouding van uw woning is vastgelegd in een door de overheid voorgeschreven puntenstelsel of woningwaarderingstelsel (WWS). Hierbij worden punten gegeven voor onder meer het aantal kamers, het vloeroppervlak, het energielabel, de tuin en het balkon. Bij elkaar opgeteld vormen deze punten het puntentotaal van uw woning. Het totale aantal punten is bepalend voor de maximale huurprijs die Wooncompagnie voor een woning mag vragen. Een nieuw element is de WOZ-waarde, die voor circa 25% de maximale huurprijs bepaalt. Om de puntentelling van uw woning te kunnen zien dient u eerst in te loggen.

 

Wat is uw adres?

 

Veelgestelde vragen

Er is iets mis met mijn puntentelling. Wat nu?
Neem contact op met Wooncompagnie via klantcontact@wooncompagnie.nl of bel met Klantcontact 0900 20 22 373 (lokaal tarief).
Ik zie geen puntentelling over mijn woning in Mijn Wooncompagnie. Hoe kan dit?
In een aantal gevallen hebben woningen geen puntentelling. Hierbij moet u denken aan monumenten, woonzorgcomplexen en woningen uit de geliberaliseerde voorraad.
Welke invloed heeft het energielabel op mijn huurprijs?
De invloed van het energielabel in de puntentelling is vrij simpel. Hoe hoger het energielabel, des te hoger het aantal punten dat mag worden opgenomen in de woningwaardering. In de tabel hieronder de richtlijnen. Overigens heeft Wooncompagnie er voor gekozen om de streefhuur van uw woning vast te zetten. Als uw woning een beter energielabel krijgt, gaat u dus niet automatisch meer huur betalen.

Hoe werkt de puntentelling?

De prijs- en kwaliteitsverhouding van uw woning is vastgelegd in een door de overheid voorgeschreven puntenstelsel of woningwaarderingstelsel (WWS). Hierbij worden punten gegeven voor onder meer het aantal kamers, het vloeroppervlak, het energielabel, de tuin en het balkon. Bij elkaar opgeteld vormen deze punten het puntentotaal van uw woning. Het totale aantal punten is bepalend voor de maximale huurprijs die Wooncompagnie voor een woning mag vragen. Het woningwaarderingsstelsel is per 1 oktober 2015 aangepast. Een nieuw element is de WOZ-waarde, die voor circa 25% de maximale huurprijs bepaalt.

Let op! de puntentelling die u ziet is de "oude" puntentelling. Vanaf 1 juli 2019 ziet u de nieuwe puntentelling.

Ik heb een WOZ-beschikking ontvangen. Wat moet ik nu doen?
Met ingang van 2016 kunnen gemeenten besluiten om het aanslagbiljet Gemeentelijke Belastingen waar de WOZ-waarde op staat vermeld ook naar huurders te sturen. Door een wijziging van het woningwaarderingsstelsel (WWS) heeft de hoogte van de WOZ-waarde invloed op de maximaal redelijke huur. Daardoor kunnen huurders er belang bij hebben als de WOZ-waarde te hoog zou zijn. Dit zal naar verwachting slechts voor een (zeer) klein gedeelte van de huurders gelden. Indien u als huurder een WOZ-beschikking heeft ontvangen kunt u daar, als u deze volgens u te hoog zou zijn, bezwaar tegen maken bij de gemeente.

Meer informatie over hoe u dit kunt doen en waar het bezwaar aan moet voldoen vindt u op de website van de gemeente. Het is echter van belang dat u weet dat Wooncompagnie jaarlijks de door de gemeenten vastgestelde WOZ-waardes laat toetsen door een beëdigd makelaar.
Indien afwijkingen worden geconstateerd maakt Wooncompagnie bezwaar tegen de WOZ-waarde.

Staat uw antwoord hier niet tussen? Bekijk alle veelgestelde vragen of neem contact op.