Wat is de streefhuur?
De streefhuur is de huurprijs die Wooncompagnie vindt passen bij de kwaliteit van de woning. Hiervoor gebruiken we een wettelijk puntensysteem. Op basis daarvan wordt de maximale huurprijs voor de woning bepaald. Bij Wooncompagnie ligt de streefhuur ruim onder de wettelijke maximale huurprijs. Zo houden we wonen zo betaalbaar mogelijk.
Zodra een woning leegkomt, kijken we opnieuw naar de huurprijs. De prijs die de volgende huurder gaat betalen, noemen we de streefhuur.
De streefhuur van uw woning
De streefhuur en de puntentelling voor uw woning vindt u in Mijn Wooncompagnie.
Hoe werkt de puntentelling?
De prijs- en kwaliteitsverhouding van uw woning is vastgelegd in een puntensysteem. Dit heet het woningwaarderingstelsel (WWS) en is door de overheid bepaald.
Er worden punten gegeven voor onder meer het aantal kamers, het vloeroppervlak, het energielabel, de tuin en het balkon. Deze punten worden bij elkaar opgeteld. Het totaal aantal punten bepaalt welke maximale huurprijs Wooncompagnie voor een woning mag vragen. Uw puntentelling bekijken? Klik hier.
Waarom verschilt de huurprijs van mijn woning met die van de buren?
Een streefhuur kan ieder jaar wijzigen. De WOZ-waarde van een woning wordt namelijk ieder jaar opnieuw vastgesteld door de gemeente. Net zoals bij een koopwoning kan de prijs van een huurwoning op basis van type, locatie, en grootte ieder jaar net wat anders zijn.
Op het moment van afsluiten van het huurcontract wordt de streefhuur bepaald. In de meeste gevallen gaat de huurprijs omhoog. Nieuwe huurders betalen dan meer dan de vorige bewoners of de buren die al langer in een soortgelijke woning wonen. Dat komt doordat Wooncompagnie pas op het moment dat de woning aan een nieuwe bewoner wordt verhuurd, kan aanpassen naar de op dat moment geldende streefhuur.
Ook is niet elke woning exact hetzelfde. Zo kan er in de ene woning al een hybride warmtepomp zijn geïnstalleerd of is er isolatieglas aangebracht, terwijl dat bij de buren nog moet plaatsvinden.
In 2021 was er de wet eenmalige huurverlaging. Dit hield in dat de huurders van woningen met een relatief hoge huur en laag inkomen recht hadden op een eenmalige huurverlaging. Bij de toewijzing van een sociale huurwoning houdt Wooncompagnie al rekening met een huurprijs die past bij het inkomen van de huurder.
In sommige gevallen hebben woningen geen puntentelling. Hierbij moet u denken aan monumenten, woon-zorgcomplexen en woningen uit de vrije sector (netto huur > € 763,47).
Wooncompagnie laat jaarlijks de door de gemeente vastgestelde WOZ-waardes toetsen door een beëdigd taxateur. Indien afwijkingen worden geconstateerd maakt Wooncompagnie bezwaar.
U kunt alsnog bezwaar maken tegen de WOZ-waarde binnen een bepaalde termijn nadat u van uw gemeente de beschikking heeft ontvangen. Dit traject gaat geheel buiten Wooncompagnie om. Als u bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde en u wordt in het gelijk gesteld, dan ontvangt Wooncompagnie van de gemeente de gecorrigeerde WOZ-waarde. Deze wordt door Wooncompagnie direct in de WWS van uw woning gecorrigeerd.
Indien blijkt dat door de correctie de huurverhoging aangepast moet worden, zal Wooncompagnie dit direct doorvoeren en storten we het teveel betaalde weer naar u terug