Publicatiedatum: 10 september 2021

Met de jonge mensen die nu de barricades op zijn gegaan, voel ik mij zeer verbonden. Dat komt niet alleen door mijn functie als bestuurder bij Wooncompagnie. Mijn prille jeugdjaren bracht ik door in Zeist. We woonden op de Prinses Margrietlaan, in een sociale huurwoning, omgeven door het groen. Samen met mijn jongere zus groeide ik op in een eenoudergezin. Onze moeder stond er alleen voor en deed dat geweldig! Via woningruil (link naar woningruil.nl) kwam ik op mijn zesde in Hoorn terecht. Op vrij jonge leeftijd ben ik op mijzelf gaan wonen samen met mijn jeugdliefde. We studeerden allebei nog, werkten daarbij en konden op die manier een sociale huurwoning betalen.  

Niet je eigen leven kunnen beginnen
Dit verhaal was toen helemaal niet bijzonder. Tegenwoordig is dit verhaal ondenkbaar. Jonge mensen, mensen met middeninkomens, en vele anderen, kunnen gewoon niet aan een betaalbare woning komen. Niet je eigen leven kunnen beginnen, wanneer jij daar aan toe bent. Jonge gezinnetjes die op de zolder van ouders wachten op een woning. Onvoorstelbaar dat dit in Nederland zover heeft kunnen komen.

Er zijn véél te weinig woningen en dat móet opgelost worden. Wij als woningcorporaties vragen al lang om veel meer ruimte om te kunnen doen waarvoor we zijn opgericht. Het bouwen, onderhouden en zorgen voor voldoende betaalbare woningen en het zorgen voor buurten waar het fijn wonen is. Waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en inspireren.

Wooncompagnie spreekt zich uit
Van Wooncompagnie kent u vast ons pleidooi, of onze lange strijd tegen de verhuurderheffing. Gelukkig heeft onze branchevertegenwoordiger Aedes het initiatief genomen voor een Actieagenda Wonen. Want actie is nodig! Samen met 33 andere partijen is er een kant-en-klaar plan gemaakt, waarmee het volgende kabinet direct aan de slag kan.

Natuurlijk was ik aanwezig bij het woonprotest. Niet voor mij zelf, maar voor alle slachtoffers van deze wooncrisis. Zij die gewoon niet aan een betaalbare woning kunnen komen. Het is een direct gevolg van overheidsbeleid. Dat kan en moet anders. Kabinet waar blijft u?

Warme groet, 
Stefan van Schaik
directeur-bestuurder Wooncompagnie