Publicatiedatum: 21 juni 2022

Duplexwoningen worden omgetoverd tot ruime eengezinswoningen

Woningen in Monnickendam ondergaan metamorfose

Aan de Burgemeester Versteegstraat in Monnickendam kunnen straks vier gezinnen volop genieten van een moderne woning. Op deze locatie worden acht duplexwoningen die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd, omgetoverd tot eengezinswoningen. De woningen worden van binnen compleet gestript en opnieuw ingedeeld. Op de begane grond wordt een ruime hal met toilet en een woonkamer met open keuken gerealiseerd. De verdieping krijgt een nieuwe indeling met drie slaapkamers en een badkamer met tweede toilet. De woningen beschikken over een vaste trap naar de bergzolder.

De woningen aan de Burgemeester Versteegstraat werden oorspronkelijk gebouwd als vier eengezinswoningen. Later zijn de huizen verbouwd tot acht duplexwoningen die wat wooncomfort betreft te wensen overlieten en niet meer pasten bij deze tijd. De woningen staan om die reden al jaren op de planning voor een totaalrenovatie. Onlangs kon daarvoor eindelijk het startsein worden gegeven. Uiteraard nadat voor alle zittende bewoners een passende, nieuwe woning was gevonden.

Authentieke details
Sierlijk metselwerk en authentieke kozijnen kenmerken de woningen. Deze elementen worden in ere gehouden omdat ze beeldbepalend zijn voor het oude centrum van Monnickendam. Wel worden de kozijnen voorzien van nieuwe tussenpanelen, in de authentieke stijl. De gevels worden gereinigd en de voor- en achterdeuren vervangen. Ook wordt er opnieuw geschilderd. De woningen krijgen hoogwaardig isolatieglas, terwijl de daken en spouwmuren optimaal worden geïsoleerd.

Niet realistisch
In tijden van woningnood van acht appartementen vier eengezinswoningen maken: het klinkt misschien tegenstrijdig. Maar dat valt uit te leggen, stelt een woordvoerder van de corporatie: ‘Het behoud van duplexwoningen bij dit type bouwstijl is niet realistisch. Met name de gehorigheid en brandveiligheid zijn hierbij grote, ingrijpende en kostbare issues. Bovendien waren met name de benedenwoningen te klein om een indeling in te realiseren die past binnen de gewenste kwaliteit. Om die redenen hebben we ervoor gekozen de woningen te transformeren naar woningen voor gezinnen, de doelgroep waarvoor ze oorspronkelijk zijn gebouwd.’