Publicatiedatum: 21 januari 2021

Eerste ruil via ruilmijnwoning.nl binnen vier weken een feit

Afgelopen najaar introduceerden tien woningcorporaties uit Noord-Holland een eenvoudige manier voor huurders om hun sociale huurwoning met elkaar te ruilen. Via ruilmijnwoning.nl bieden zij huurders een extra mogelijkheid om sneller een passende woning te vinden. Inmiddels is de eerste woningruil een feit en woont de familie Meijer met veel plezier in Edam.

‘De rust en het groen in het pittoreske Edam, daar verlangden we naar. Alleen onze inschrijftijd was nog niet lang genoeg om onze droom op korte termijn uit te laten komen. Daarom hebben we ons aangemeld voor woningruil. We hadden nooit verwacht zo snel in een andere passende huurwoning te komen’ aldus de heer en mevrouw Meijer. Eind november plaatsten zij een advertentie van hun huurwoning in Purmerend op ruilmijnwoning.nl en binnen een week was er een match met een huurder uit Edam. Inmiddels zijn zij van woning geruild en wonen beiden met veel plezier op hun nieuwe stek.

Waar de familie Meijer verlangde naar een dorpse omgeving, was het voor de andere bewoner juist een wens om dichter bij haar familie en vrienden in Purmerend te kunnen wonen. De woning die de familie Meijer huurde paste perfect en biedt nog een extra voordeel: op de zeventiende verdieping van Genuahaven in Weidevenne heeft zij vanuit haar woning het mooiste uitzicht over de hele stad.

Verhuizen in een dag
De heer en mevrouw Meijer zijn heel wat gewend als het om verhuizen gaat. ‘We zijn de tel bijna kwijt. Dit is inmiddels onze zestiende of zeventiende verhuizing’ aldus de heer Meijer. ‘We draaien onze hand er niet meer voor om en krijgen hier gelukkig ook hulp bij van onze kinderen. Bij woningruil gebeurt de verhuizing in een dag. Dat vergt een goede voorbereiding, maar het fijne is ook dat je snel in je nieuwe huis woont. Onze nieuwe woning zag er ook nog prima uit, dus we hebben zelfs nog geen kwast ter hand hoeven nemen.’ 

Direct een klik
‘Het proces om tot woningruil te komen was eigenlijk heel eenvoudig’, vervolgt de heer Meijer. ‘Eind november plaatsten we onze woning op ruilmijnwoning.nl, waarna er al snel interesse was. We namen contact met elkaar op en hadden direct een klik. Vervolgens spraken we af om een kijkje in elkaars woning te nemen. Dat voelde gelijk heel vertrouwd, net zoals de omgeving en de woning. Ook het contact met Wooncompagnie verliep heel soepel. In december zijn we van woning gewisseld. Hiervan hebben we nog geen moment spijt. Iedere dag lopen mijn vrouw en ik weer met een glimlach op ons gezicht de deur uit om de honden uit te laten. We voelen ons welkom in de buurt, genieten van omgeving en de rust. Zo kwamen we vanochtend pas tegen 9.00 uur ons bed uit, heerlijk toch? Wat ons betreft is woningruil echt een uitkomst om snel aan een andere passende woning te komen’.

Bijna 300 woningen online
Paul de Bakker, Teamleider Verhuizen bij Wooncompagnie, is ook verheugd over de geslaagde woningruil. ‘Het is algemeen bekend dat veel mensen op zoek zijn naar een geschikte huurwoning, terwijl het aanbod zeer beperkt is. Er zijn veel huurders die, zonder dat ze het weten, eigenlijk op elkaars woning zitten te wachten. Een woning kan nu bijvoorbeeld te klein, te groot of juist te duur zijn. Dat er behoefte is om te ruilen, blijkt wel uit het feit dat er binnen een paar maanden al bijna 300 woningen online aangeboden worden én de eerste ruil al gerealiseerd is. Wanneer huurders daadwerkelijk met elkaar willen ruilen, komen de verhuisadviseurs van de betrokken corporaties in beeld. Zij bekijken de aanvraag en begeleiden het ruilproces. Met deze service hopen we als woningcorporaties de doorstroming op gang te brengen en bij te dragen aan de woningnoodpuzzel’.