Publicatiedatum: 17 februari 2023

Wooncompagnie vindt het belangrijk dat wonen betaalbaar blijft. Nu de energieprijzen hoog zijn, wil ze haar bewoners een extra mogelijkheid bieden om energie te besparen. Daarom start in maart bij 50 huishoudens een proef met een energiedisplay. Hierbij wordt getest of het gebruik van deze display bijdraagt aan het besparen van energie en daarmee de energierekening verlaagt.  

Grip op de energierekening 
De energiedisplay is gekoppeld aan de slimme meter. Hierdoor is eenvoudig af te lezen wat het verbruik is. Het voordeel is dat de display direct informatie over het energieverbruik en -kosten laat zien. Zet iemand de oven of de verwarming aan? Dan ziet diegene meteen wat dit doet met het energieverbruik. Deze inzichten kunnen bewoners helpen de energierekening omlaag te brengen.Ook kunnen bewoners controleren of ze onder het prijsplafond blijven, wat een gerust gevoel kan geven. 

Display bewezen effectief 
Uit onderzoek van het Planbureau van de Leefomgeving (2021) blijkt dat een gemiddeld huishouden met de display 7% bezuinigt op gasverbruik en 2% op stroom. Ook de Woonbond is enthousiast. De bond ziet dat bewoners structureel veel energie en geld kunnen besparen met de energiedisplay. 

Opschalen bij positieve reacties 
Voor de proef mogen 50 huurders de display een jaar gratis gebruiken. Zij krijgen de display uitgereikt van hun Buurtbeheerder, die hen ook helpt met de installatie. Wanneer de proef slaagt, gaat Wooncompagnie de display aan meer bewoners aanbieden.