Publicatiedatum: 26 oktober 2022

Wat doe je voor bewoners die iets kunnen wat je als corporatie zelf niet kunt? Die de buurt dragen en ondersteunen? Die moet je eren. En dat is precies wat woningcorporatie Wooncompagnie op dinsdagmorgen 25 oktober voor het eerst officieel deed.

De buurt helpen dragen 
Directeur-bestuurder Stefan van Schaik reikte het erelintje uit aan Jan Hartman (75) die zich al jaren met veel energie en passie inzet voor zijn complex en buurtbewoners. Vanaf vandaag is hij benoemd tot erebuurtbewoner. Vele buren en zijn vrouw Emma zaten in het complot. Jan Hartman was zelf compleet overvallen en dat terwijl hij graag alles goed in de gaten houdt.

De mens achter de huurder daar draait het om
‘Betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen, goede dienstverlening: allemaal staat het hoog op de agenda van Wooncompagnie. Maar de mens achter de huurder daar draait het om’, aldus Stefan van Schaik, directeur-bestuurder van Wooncompagnie. ‘Mensen zoals Jan die zich vrijwillig inzetten en zo de buurt helpen dragen zijn heel belangrijk. Het uitreiken van dit erelintje, was voor mij een eer om te mogen doen’.


Vinden, luisteren en eren
Bewoners die zich bekommeren om hun buurt en hun buren. Juist zij vormen de stille kracht. Ze zijn het cement in de straat of in een flat. Het voelt soms of deze mensen met een lampje gezocht moeten worden. Toch vindt Wooncompagnie het belangrijk deze mensen te vinden, naar hen te luisteren én ze te eren. Mensen die zich inzetten voor de buurt, zijn vaak mensen die zich soms ook wat drukker maken. Ze zien veel en durven zich uit te spreken en dat is heel erg waardevol.

In de Hermanus Reyntjeslaan in Monnickendam werd een feestje gevierd met een persoonlijke speech, muziek, gevulde speculaas en warme drankjes. Veel buurtbewoners hadden de moeite genomen om Jan Hartman te verrassen. En Jan zelf? Die vond het allemaal veel te veel eer. Want je inzetten voor je buurt of buren, dat doe je toch gewoon?