Publicatiedatum: 8 april 2021

Met een bijzonder transport werden de geprefabriceerde woningen vanuit de fabriek in Enschede naar de bouwlocatie aan de Pierebaan in Monnickendam gebracht, waar de appartementen met een bouwkraan direct op de juiste plek zijn gezet.

Uitbreiding woningaanbod Waterland
De gemeente Waterland is straks de eerste gemeente in Nederland met een compleet circulair houten woongebouw. Er komen 21 sociale huurappartementen in dit unieke plan. Het totale plan bestaat nog uit 21 sociale koopappartementen en 21 vrije sector koopappartementen. De komende weken worden alle in totaal 62 appartementen naar de locatie getransporteerd en samengesteld tot het grootste massief houten woongebouw van Nederland. Project M’DAM wordt nu echt fysiek zichtbaar.

Op volle toeren
Op dit moment draait de fabriek in Enschede op volle toeren. In de eerste fase van de productielijn worden de woningen samengesteld met als resultaat een nagenoeg complete woning inclusief badkamer. In de vervolgstappen worden de voorzieningen zoals elektra, installaties, vloerlagen en binnendeuren ingebouwd en worden de woningen voorzien van dakbedekking. De laatste fase van de prefabricage bestaat uit het monteren van de galerijen en balkons.

Snel en duurzaam
Houten gebouwen vormen een belangrijke oplossing in de strijd tegen klimaatverandering. Hout is het enige bouwmateriaal dat CO2 opslaat. Alle appartementen bestaan grotendeels uit massief hout (Cross Laminated Timber). Een appartement van bijvoorbeeld 78 m2 slaat evenveel CO2 op als er met 45.000 kilometer autorijden wordt uitgestoten.

Koploper
M’DAM loopt voorop in het modulair en innovatief bouwen met de laagst mogelijke footprint. Dit houtbouwconcept reduceert de CO2-uitstoot en is daardoor veel duurzamer en milieuvriendelijker dan traditionele bouwprojecten. Door de prefabricage in de fabriek en de snelle bouwtijd op de locatie is de bouwoverlast ter plaatse beperkt.

Samenwerking
M’DAM is ontwikkeld door BMB ontwikkeling B.V. uit Limmen (onderdeel van VolkerWessels). Het gebouw is een ontwerp van productontwikkelaar en architect Finch Buildings uit Amsterdam. De prefabricage en bouw van het houtbouwconcept wordt uitgevoerd door De Groot Vroomshoop (tevens onderdeel van VolkerWessels). Na de zomer van 2021 wordt M’DAM opgeleverd.