Publicatiedatum: 3 mei 2022

Bewoners Buurtplein in Stompetoren blij met grootscheeps onderhoudsproject

‘We kunnen eindelijk boven slapen’

‘We hebben voor ons gevoel een nieuw huis. De woning is erg mooi geworden, het is gewoon een heel ander huis.’ Angel Alberto Bonariva Rios (57) uit Stompetoren is duidelijk blij met het onderhoud dat Wooncompagnie aan zijn woning pleegde. De corporatie nam aan het Buurtplein een achttiental woningen onder handen. De woningen, die dateren uit 1954, zijn dankzij de werkzaamheden extra ruim, energiezuinig en comfortabel geworden. ‘We besparen op onze stookkosten én kunnen eindelijk boven slapen,’ zegt Angel Alberto.

Aan het Buurtplein staan twee woningtypen. Een deel van de woningen in het hofje is standaard voorzien van een trap naar de eerste (zolder)verdieping, bij het andere deel ontbrak deze trap. De bewoners van deze woningen woonden en sliepen tot voor kort beneden. ‘Dat was niet bepaald ideaal. De woning is op zich al vrij klein, dus we konden geen kant op,’ stelt Angel Alberto.

Huis op zijn kop
Inmiddels is ook in deze woningen een vaste trap naar zolder geplaatst, zodat de bewoners boven een slaapkamer kunnen realiseren. Op de zolderverdieping is ook een aparte ruimte gecreëerd voor de wasmachine en wasdroger. De tussenwand op de begane grond is verwijderd, waardoor er één leefruimte is ontstaan. ‘We zijn heel blij met het eindresultaat, al was het een ingrijpend project,’ aldus Angel Alberto. ‘Het hele huis stond wekenlang op zijn kop en er was sprake van veel stof. We moesten steeds onze spullen opslaan en afdekken. Dat zorgde dus voor overlast. Achteraf was het beter geweest als er een container was geregeld, maar nogmaals: het eindresultaat is geweldig.’

Van top tot teen
Alle woningen aan het Buurtplein zijn grondig aangepakt. Ze werden voorzien van een nieuw geïsoleerd dak met nieuwe dakpannen en er is hoogwaardig isolatieglas geplaatst. Waar nodig zijn cv-ketels, dakkapellen, badkamers, toiletruimtes en keukens vernieuwd. Ook zijn de woningen opnieuw geschilderd. Het project werd uitgevoerd door Ooijevaar Bevlogen Bouwers uit Alkmaar.

De van oorsprong Peruaanse Angel Alberto kwam twintig jaar geleden naar Nederland om hier een bestaan op te bouwen. ‘En daar heb ik nog geen dag spijt van gehad,’ zegt Angel Alberto. ‘Mijn vrouw Kimberly en ik zijn zó blij met Nederland. Ik heb een baan, een mooi huis en alles is in dit land goed geregeld. We voelen ons hier gewoon prettig.’