Publicatiedatum: 29 juni 2020

Coalitie van gemeente Schagen, de huurderskoepel en Wooncompagnie pakt door om woningnood te bestrijden

 

Gemeente Schagen, de huurderskoepel (de samenwerkende huurdersorganisaties - SHO) en Wooncompagnie maken zich samen sterk om meer woningen beschikbaar te maken voor spoed en reguliere woningzoekenden in de gemeente Schagen.

Meten is weten
De getallen liegen er namelijk niet om. Voor iedere vrijkomende woning in de gemeente Schagen kwamen er gemiddeld 206 reacties. ‘Bij iedere woning die vrijkomt zijn er gemiddeld 205 woningzoekenden die te horen krijgen dat zij wederom moeten wachten, en dat doen zij soms al meer dan 5 jaar. De enorme vraag naar betaalbare huurwoningen wordt ook met deze getallen pijnlijk bloot gelegd’, legt Jelle Beemsterboer uit, wethouder bij de gemeente Schagen.

Out of the box
De wacht- en zoektijden blijven nog steeds oplopen. De gemiddelde inschrijfduur is maar liefst met 8% toegenomen in een jaar tijd. Voorzitter Henk van Gameren van de huurderskoepel meent dat het hoog tijd wordt dat er naar alternatieven wordt gekeken. ‘We moeten ‘out of the box’ gaan denken, op de traditionele manier gaan we dit probleem niet oplossen’.

De gemeente Schagen is al op weg om buiten de gebaande paden te denken. De gemeenteraad van Schagen heeft het college gevraagd om te onderzoeken waar kleinere en flexibele woonvormen kunnen worden gerealiseerd. De werkgroep is voortvarend te werk gegaan en heeft vier locaties geselecteerd die in aanmerking kunnen komen. Het betreft de locatie rond de Oude School in Sint Maartensbrug, nieuwbouwlocaties in Tuitjenhorn en Oudesluis en een corporatiehotel in de gemeente Schagen.

Tijdelijke spoed 
Het Corporatiehotel in de gemeente Schagen zou structureel moeten voorzien in een tijdelijke woning voor spoedzoekenden. Wooncompagnie heeft al aangegeven haar verantwoordelijk te willen nemen. Stefan van Schaik, directeur-bestuurder Wooncompagnie: ‘Het doel van het Corporatiehotel is om de spoedzoekende in staat te stellen vanuit een stabiele en veilige woonomgeving te zoeken naar een eigen woonruimte. Dit Corporatiehotel is maar een onderdeel in de keten, want daarna moet die doorstoom wel kunnen plaatsvinden. Indien men hierna een sociale huurwoning nodigt heeft is daar weer de te lange wachtlijst’.  

Op dit moment zijn er 315.000 gezinnen in Nederland zonder een thuis. Woningzoekenden die noodgedwongen moeten intrekken bij vrienden, ouders of terechtkomen in de daklozenopvang.
‘Dit moet veranderen’ aldus Henk van Gameren. ‘Artikel 22 van de Nederlandse Grondwet beschrijft het klip en klaar – bevordering van voldoende woongelegenheid is van zorg der overheid’.

Verhuurderheffing
De coalitie van de gemeente Schagen, de huurderskoepel en Wooncompagnie onderstreept hoe noodzakelijk het is dat de verhuurderheffing weer in sociale woningbouw geïnvesteerd wordt. Alleen dit al levert direct een verdubbeling op aan investeringen in nieuwbouw.

De ladder voor duurzame verstedelijking
Als het verbod uit 2012, om bouwen in een weiland of aan de rand van een dorp of stad, ook nog kan worden versoepeld, maken we past echt meters om wooncrisis aan te pakken’. Jelle Beemsterboer is extra gedreven om zijn gemeente goed achter te laten. Na bijna 15 jaar gemeentepolitiek hij zich kandidaat voor de Tweede Kamerlijst van het CDA. ‘Tot het voorjaar 2021 blijf ik wethouder in Schagen en zet ik mij met al mijn gedrevenheid in voor dit belangrijke vraagstuk’.